Slijtvast, en toch een hoge corrosiebestendigheid? Inchromeren maakt het mogelijk
● Geen laag erop, maar erin
● Hogere slijtage- en corrosieweerstand
● Foodgrade-toelating volgens EG1935/2004
Corrosiebestendig
Chroomdiffusie verhoogt het chroomgehalte met ca. 35% (!). Daardoor stijgt bij materialen zoals AISI316 het totale chroomgehalte aan het oppervlak naar waarden boven de 50%.
De zogenaamde PREN-waarde aan het oppervlak stijgt hierdoor naar ca. 60. De weerstand tegen diverse lokale corrosievormen, zoals spleetcorrosie en putcorrosie (‘pitting’), wordt hierdoor enorm verbeterd.
Hoogwaardig én voordelig
Dergelijke PREN-waarden komen overeen met die van hooggelegeerde legeringen, zoals Inconel en Hastelloy. Zo kan door inchromeren een relatief goedkoop materiaal als AISI304 of AISI316 in een corrosieve omgeving worden ingezet, met alle voordelen van dien. Uiteraard is het belangrijk om na te gaan of het basismateriaal geschikt is voor de condities waarin het gebruikt wordt. We raden daarom altijd aan eerst testen uit te voeren.
Slijtvast en ductiel
Door de vorming van zogenaamde FeCr-mengkristallen wordt het oppervlak van materialen aanzienlijk harder. Zo kan de oppervlaktehardheid na hardinchromeren oplopen tot waarden van ca. 1000 HV0,025. Hierdoor is deze technologie goed in te zetten als slijtage een rol speelt. Tegelijkertijd blijft de diffusiezone ductiel en blijven materialen dus goed te bewerken.
Efficiënt ontwerp
De vermoeiingsterkte van diffusieprocessen is veel hoger dan bij coatings, wat een efficiënter ontwerp van componenten mogelijk maakt. In combinatie met een aansluitende warmtebehandeling, zoals vacuümharden en ontlaten, kan dit verdere mechanische en tribologische voordelen bieden.
Voedselveilig
Na chroomdiffusie kan de temperatuur- en oxidatiebestendigheid van behandelde componenten oplopen tot ca. 850°C. Daardoor behoren scheurvorming en afspringen (delaminatie), bijvoorbeeld als gevolg van thermo-shock, tot de verleden tijd. Klanten in de voedingsmiddelenindustrie kunnen er gerust op zijn dat er geen harde, vreemde deeltjes in de processtroom terechtkomen.
Complexe geometrieën
Tot slot is het behandelen van complexe geometrieën en interne boringen en kanalen geen enkel probleem. Ook in dat opzicht biedt chroomdiffusie voordelen ten opzichte van coatings, die bij complexe onderdelen niet gelijkmatig kunnen worden aangebracht.
Alle voordelen op een rij
● Geen gebruik van Cr6+ tijdens productiestappen1
● Geen risico op afspringen of afschilferen
● Verbeterde slijtvastheid door zeer hoge oppervlaktehardheid (ca. 2000 HV0,025)
● Voorkomen van koudlas (‘vreten’)
● Behoud van corrosiebestendigheid
● Verhoging van de weerstand tegen vermoeidheid
● Hoge oxidatie- en temperatuurbestendigheid (tot ca. 850°C)
● Aansluitende warmtebehandeling mogelijk
● Geen REACH / RoHS-verordening
● Foodgrade toegelaten (certificaat EG1935/2004 aanwezig)
1 Galvanische baden voor verchromen bestaan uit chroomzuur, zwavelzuur en andere toevoegingen. Met name de chroomzuren vormen een probleem. De aanwezigheid van het schadelijke Cr6+ dat tijdens het galvanische proces ontstaat, heeft geleid tot een heroverweging in de Europese Unie. Vanaf 2017 is de REACH-verordening van kracht en worden aanzienlijk strengere regels opgelegd.. De stof Cr6+ is geclassificeerd als kankerverwekkend en mutageen.