25/03/2024

Een ‘keramische’ hardheid door diffusie? Het kan met hardinchromeren!

Vertrouwd proces

Het proces van chroomdiffusie is al sinds 1977 voorloper voor onder andere het oppervlakteharden van staalsoorten, waaronder roestvast staal. Chromin is het eerste Nederlandse bedrijf dat zich op dit terrein gespecialiseerd heeft.

‘Keramische’ hardheid

Bij materialen met een koolstofgehalte hoger dan 0,2%C leidt het proces van chroomdiffusie automatisch tot de vorming van chroomcarbiden. Deze carbiden kenmerken zich door een zeer hoge, ‘keramische’ hardheid, ca. 2000 HV0,025.

Afbeelding nieuws maart-april 2024.jpg

 

Duurzame en slijtvaste onderdelen

Ook bij gereedschapstalen, zoals 1.2379, worden deze carbiden automatisch gevormd. De gereedschapstalen kunnen aansluitend aan het hardinchromeren een extra behandeling ondergaan, zoals vacuümharden, waardoor ze kernhardheid verkrijgen. Zo ontstaan zeer slijtvaste onderdelen met een hoge mechanische sterkte en stijfheid. Slijtagegevoelige onderdelen, bijvoorbeeld van matrijzen in de kunststofverwerkende industrie, krijgen hierdoor een aanzienlijk langere levensduur.

 

Corrosiebestendig, hard en toch ductiel

Chromin biedt voor alle ferrometalen processen aan als alternatief voor coatings. Door middel van hardinchromeren kunnen deze processen zorgen voor een zeer harde maar toch ductiele diffusiezone met een ‘keramische’ oppervlaktehardheid van 2000 HV0,025 (microhardheid volgens Vickers-schaal).

De vermoeiingssterkte wordt bij diffusieprocessen aanzienlijk hoger dan bij coatings, wat een efficiënter ontwerp van componenten mogelijk maakt. Bovendien vindt bij onze chroomdiffusietechnologie geen scheurvorming en delaminatie plaats, bijvoorbeeld als gevolg van thermoshock: de temperatuur- en oxidatiebestendigheid van behandelde onderdelen kan oplopen tot ca. 850°C.

 

Voordelen en kenmerken van hardinchromeren

●        Geen aanwezigheid van Cr6+ tijdens productiestappen 1

●        Geen risico of afspringen en afschilferen

●        Complexe geometrieën mogelijk

●        Verbeterde slijtvastheid door zeer hoge oppervlaktehardheid (ca. 2000 HV0,025)

●        Voorkomen van koudlas (‘vreten’)

●        Behoud van corrosiebestendigheid

●        Verhoging van de weerstand tegen vermoeidheid

●        Hoge oxidatie- en temperatuurbestendigheid (tot ca. 850°C)

●        Aansluitende warmtebehandeling mogelijk

●        Geen REACH / RoHS-verordening

●        Foodgrade-toelating volgens EG1935/2004

 

1 Galvanische baden voor verchromen bestaan uit chroomzuur, zwavelzuur en andere toevoegingen. Met name de chroomzuren vormen een probleem. De aanwezigheid van het schadelijke Cr6+ dat tijdens het galvanische proces ontstaat, heeft geleidt tot een heroverweging in de Europese Unie. Vanaf 2017 is de REACH-verordening van kracht en worden aanzienlijk strengere regels opgelegd.. De stof Cr6+ is geclassificeerd als kankerverwekkend en mutageen.

Wilt u meer weten over onze oplossingen, aanpak en behandelingen? Neem gerust contact op met onze specialisten.

Chromin 167.jpg
Quality right
through