Hardinchromeren: hét alternatief voor hardverchromen
Hardverchromen is al jaren bekend als industrieel proces dat metalen beschermt tegen slijtage en corrosie. Het proces verhoogt de weerstand tegen slijtage, medium corrosie en vreten. Maar behalve voordelen kent hardverchromen ook grote nadelen, zoals de verminderde vermoeiingssterkte en afschilfering van de bekleding.
Bovendien bestaan de galvanische baden voor verchromen onder meer uit chroomzuren. Het schadelijke Cr6+ dat tijdens het galvanische proces ontstaat, is geclassificeerd als kankerverwekkend en mutageen. Sinds 2017 is daarom de Europese REACH-verordening van kracht, die het gebruik van hardverchromen sterk reguleert.
Harde en ductiele ‘zone’
Hardinchromeren is een duurzaam en effectief alternatief voor hardverchromen. Deze thermo-chemische technologie maakt gebruik van chroomdiffusie om ferro-metalen een superieure oppervlakteharding te geven. Bij hardinchromeren is geen sprake van een coating, maar van een zeer harde en toch ductiele diffusiezone met een ‘keramische’ oppervlaktehardheid van 2000HV0,025 (microhardheid volgens Vickers-schaal). Geen laag erop, maar erin.
Extra technologische eigenschappen
Door diverse diffusieprocessen biedt hardinchromeren een breed scala aan extra technologische eigenschappen aan een grote groep van metalen. De vermoeiingssterkte ligt veel hoger dan bij hardverchromen, wat een efficiënter ontwerp mogelijk maakt. Ook in combinatie met een aansluitende warmtebehandeling, zoals vacuümharden en ontlaten, kan dit verdere mechanische en tribologische voordelen bieden.
Veilig voor voedsel
Daarnaast zal bij hardinchromeren geen scheurvorming en delaminatie plaatsvinden als gevolg van thermoshock; de temperatuur- en oxidatiebestendigheid van behandelde componenten kan oplopen tot ca. 850°C. Nog een voordeel: omdat er geen sprake is van een coating, kan het harde buitenoppervlak niet afspringen. Hierdoor ontstaan er in de voedingsmiddelenindustrie geen veiligheidskritische situaties met harde, vreemde deeltjes in de processtromen.
Bovendien zijn complexe geometrieën en interne boringen en kanalen, die bij hardverchromen niet gelijkmatig gecoat kunnen worden, bij hardinchromeren over het algemeen geen enkel probleem.
● Chroomdiffusie in plaats van galvanische coating
● Geen blootstelling aan Cr6+
● Geen risico op afspringen en afschilferen
● Hogere corrosiebestendigheid
● Verbetert slijtvastheid door zeer hoge oppervlaktehardheid (ca. 2000 HV0,025)
● Voorkomt koudlas (‘vreten’)
● Verhoogt weerstand tegen vermoeidheid
● Hoge oxidatie- en temperatuurbestendigheid (tot ca. 850°C)
● Complexe geometrieën behandelbaar
● Geen REACH / RoHS verordening
● Foodgrade-toelating volgens EG1935/2004
● Aansluitende warmtebehandeling mogelijk
Neem voor meer informatie over hardinchromeren contact met ons op via
+31 43 3632021 of info@chromin.nl.